24 Haziran 2012 Pazar

hammurabi ye selam olsun

Babil kralı Hammurabi'nin (MÖ 1728-MÖ 1686) çeşitli meselelerde verdiği kararlar, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına yapılan Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üzerine Akatça dilinde yazılmıştı. Hammurabi, kendisine bu kanunları yazdıranın güneş tanrısı Şamaş'ın olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla kanunlar da tanrı sözü sayılıyordu.
Arkeolog Jean Vincent Scheil'in 1901'de SusaElam'da bulduğu (bugünkü Huzistanİran) ve Fransa'ya taşıdığı Hammurabi Kanunları'nın yazılı olduğu stel, Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Yaklaşık iki metrelik silindirik bir taşın üstüne çivi yazısı ile yazılmış olan kanunlar tam 282 maddedir, ancak bu maddelerin 33'ü (madde 66-99) şu anda okunamayacak durumdadır. 13 sayısı uğursuz sayıldığı için 13. madde yazılmamıştır.














Bir kimse bir eve girecek delik açarsa, o deliğin önünde ölümle cezalandırılır ve gömülür.


Bir evde yangın çıkar ve oraya yangını söndürmeye gelen bir kimse evin sahibinin malında göz gezdirip evin sahibinin malını alırsa, kendisi de aynı ateşe atılır.


Adam kendisine bir çocuk veren karısından ya da kendisine bir çocuk veren kadından ayrılmak isterse, o zaman karısına çeyizini geri verir ve çocuklarına baksın diye tarlanın, bahçenin ve malların bir kısmının kullanım hakkını verir. Çocuklarını büyüttüğü zaman çocuklara verilenlerden bir parça, oğlanınkine eşit olan bir parça da ona verilir. Ondan sonra kalbinin erkeği ile evlenebilir.




Bir adam bir kadın alır da bu kadın ona bir kadın hizmetçi verirse ve çocuklarına bakarsa; ancak, buna rağmen adam başka bir kadın almak isterse ona izin verilmez; bu adam ikinci bir kadın alamaz.


Bir adam bir çocuğu evlatlık alır ve oğlu olarak ona ismini verirse ve onu besleyip büyütürse, büyümüş bu çocuk bir daha geri istenemez.





Hammurabi Kanunlarının Özellikleri :

1. Sümer kanunlarına göre biraz daha serttir. Ancak toplumun bütün kesimlerinin hakları teminat altına alınmıştır. (Medeni, ceza, ticaret, miras)Bu kanunlar Sami geleneklerinden ve Urukagine kanunlarından yararlanılarak hazırlanmıştır.)
2. Hammurabi yaptığı kanunlarla ”Tanrı Kral” yerine ”Hayırsever Kral” kavramını getirdi.(Adaletin Çobanı ,Kavimler Çobanı) 
3. Hukuk devleti anlayışını ilk defa tarihe getirmişlerdir.




kısasa kısas ilkesini uygulayan hammurabiyi severim ben,ilkokuldayken türkçe dersinde herkes bir konuyla ilgili araştırma yapıp konuyu anlatacaktı sınıfta hayvanlar alemi popüler konuydu yaklaşık 20 kişi falan anlatmıştı o konuyu basit ve alışılmış nasıl olsa ama ben öyle yapar mıyım açtım evde ansiklopedi,dergi ne varsa hammurabiyi buldum sonra,anlattım sınıfta bir güzel ,başarılı bir öğrenciydim ama böyle bir konuyu öğretmenimiz bile beklemiyormuş pür dikkat beni dinledi sınıftan çıt çıkarttırmadı tabi sınıf çekemedi bu durumu adım bir süreliğine hammurabiye çıktı,yılın sonlarına yakındı neyse ki herkes unuttu benim hammurabi vakasını normal hayata devam ettik sonra irolinn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder