29 Nisan 2012 Pazar

plakamız 1,Allahımız bir

bici bici adana nın sıcağında çok tüketilir,En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
 Bici. Bici Bici'nin katı kısmıdır. Su ve nişasta kaynatılarak kalın bir muhallebi karışımı elde edilir. Karışım bir tepsiye aktarılıp soğutulur. Bu tepsi seyyar arabada servise hazır olarak bulundurulur. 
Rendelenmiş buz. Servis için arabadaki büyük buz kalıbından elde edilir. 
Tat veren sıvılar. Bunlardan en bilinenleri seyreltilmiş kızılcık şerbeti, meyan kökünden elde edilmiş bir boya ile hazırlanan şurup ve gül suyudur.
.Şeker. Genelde pudra şekeri kullanılır, havanda dövülmüş toz şeker de kullanıldığı olur. 

adana da heryerde bulabilirsiniz,son zamanlarda meyveli bici de yaygınlaşmaya başladı ama ben en çok baraj gölü kıyısında(menderes) yemeyi tercih ediyorum.





adana kebap nam salmış adananın en özel tadıdır,metrelik adana kebaplar yanında acı şalgamla tercih edilir ve tadına doyulmaz
'adanalıyık
allahın adamıyık
bici bici yerik
şalgam içerik
 


 eğer 'regülatör' dendiğinde aklınıza elektrikli ev aletlerinin dışında bir yer ismi geliyorsa, 'kanal kokusu' nedir biliyorsanız.
baraj yolu 5,5 ve 6,5 durak kavramları size bir şey ifade ediyorsa,
'kirve', 'teker', 'kıyma' gibi kavramları kullanıyorsanız,
'şırdan' kelimesi size bir şeyler hatırlatıyorsa,
'bici bici','mumbar', 'lagos' nedir, biliyorsanız,
konuşurken arada bir diliniz istemeseniz de 'geliyür', 'gidiyür', 'gelek', 'yapak' 'edek' şeklinde sürçebiliyorsa,
gördüğünüz her camii sabancı camii ile kıyaslıyorsanız, adanalısınız demektir...irolin
 



1 yorum:

  1. allahım çok güzel anlatmışsın :)
    Adanaya dışarıdan gelen birinin ilk izlenimleri bunlar zaten :)
    ama çok güzel şehriniz:)

    YanıtlaSil